Min Matgale Verden
Protože Kjersti znám, dovolím si to přeložit po svém. Přesný překlad by asi zněl jako Moje bláznivá světová jídla nebo Šílený svět mých bláznivých jídel. Mně však vyhovuje daleko nejlépe a výstižněji – Šílený jídelníček aneb můj svět nečekaných chutí. Kjersti je freelancer, pořádá kursy speciálních jídel, hraje divadlo, zkusila stand up, často se zúčastňuje televizních soutěží ve vaření, kde postupuje a zpravidla vyhrává.
Vymyslela si skeče se šampaňským, kde imituje různé zajímavé typy lidí, figury, dělá si legraci ze sebe i druhých, a tak jsem raději předešel nebezpečí že se stanu sám terčem jejího ostrovtipu a pozval jsem jí na kajak. Znám Nory, kteří jsou pragmatičtí, odměření, fanatičtí, Kjersti se vymyká všem kategoriím. Je aktivní, odvážná, kreativní a pozitivní. Vždy, když se pádlování a jízda se mnou někomu líbí, jsem spokojen.
Zbořila hned několik mýtů. První, že všichni Norové se na kajaku narodili. Ne, byla na něm poprvé a se mnou. Zadruhé. Vůbec není sportovně založená. Vsadím se, že neudělá klik a hned po kilometru začala trochu kňučet. Udělali jsme pauzu a pozřeli speciální Byggrynsalat. Zatřetí. Jako hvězda sociálních sítí realitu ani nepřikrašluje ani s ní nemanipuluje. Její kurzy stojí kolem 500 Nok, jsou tří hodinové, ve skupině má maximálně 6 frekventantů.
Dal jsem si za cíl mapovat prostředí lidí, kteří něco umí, někam směřují, jsou otevření a vstřícní. Degustace a ochutnávání je obyčejně spojeno s přednáškou o kvalitě jídla, jeho nutričních i kalorických hodnotách, ráda se odkazuje na tradici, ale zároveň experimentuje a je otevřená novým trendům. Zkrátka něco umí a chutná to velmi dobře.